Ez az egyik leggyakrabban előforduló kérdés, amit az első találkozáskor tisztázni szoktunk. Mert nagyon fontos, hogy a különböző problémákkal a megfelelő szakemberhez forduljunk. Egy coachnak mindig tudnia kell, hogy mikor kell az ügyfelének pszichológust vagy akár pszichiátert ajánlani; hol húzódik az a határ, ahonnan a coaching-módszerek már nem elégségesek.

A legalapvetőbb különbség, hogy a coaching-ülések jelen- és jövőorientáltak, viszonylag gyors eredményt céloznak a problémák mélyebb okainak és a múltbeli előzmények vizsgálata nélkül.

Egyszerű példával szemléltetve ez olyan, mintha mondjuk éhes lennék, de nem merülök el annak elemzésében, hogy mikor is ettem utoljára, vagy miért éheztem meg ilyen gyorsan, hanem eszem valamit és már meg is oldottam a dolgot. Mert nem minden esetben fontos, hogy értsük az okokat ahhoz, hogy előre tudjunk lépni.

Az, hogy coachingban nem ásunk mélyre, hanem egy nagyon pozitív szemlélettel és optimizmussal a hatékony, viszonylag gyors problémamegoldásra koncentrálunk, körül is határolja a coachingban feldolgozható témák körét.

Egy gyászmunka vagy egy trauma feldolgozása például nem tartozik ide.

De az, hogy valakinek nincs szüksége pszichológus segítségére, még nem jelenti azt, hogy nincsenek is gondjai. Sőt. Egy-egy megoldatlan kérdés, amit hónapokig, évekig görgetünk magunk előtt nagyon nehézzé tudja tenni az életünket. Kihat az életminőségünkre, a hangulatunkra, az emberi kapcsolatainkra.

Ha például rosszul érezzük magunkat a munkahelyünkön, általában nem megyünk pszichológushoz, de egy coach segítségével hamar kideríthetjük, hogy valójában mi zavar a jelenlegi helyzetünkben, és az a valami van-e annyira erős motiváció, hogy más munkahely után nézzünk. Ha pedig nem, min tudunk változtatni.

De lehet bármilyen emberi vagy munkahelyi kapcsolat is a coaching fókuszában, amiben nem haladunk egyről a kettőre – talán mert nem merjük elmondani, mi zavar minket, nem vagyunk elég asszertívek.

Az üzleti életben coaching-téma például a vezetői szerep. Ezzel sem megy el az ember pszichológushoz, hanem inkább olyan coach-csal dolgozik a problémán, aki volt már vezetői pozícióban, került már hasonló döntési helyzetekbe.

De lehet olyan téma is, ami életmódváltással kapcsolatos. Egy jó coach segítségével megacélozhatjuk az akaratunkat és belevághatunk abba, hogy beépítsük a sportot az életünkbe, lefogyjunk, vagy más módon tegyük egészségesebbé az életünket.

A leggyakoribb coaching témákat itt legörgetve megtaláljátok.