A pozitív gondolkodás puszta említésétől kiütést kapnak sokan, mert a hétköznapi logikának mond ellent. Napi szinten térdig gázolunk a negatív töltésű hírekben, reszketünk attól, hogy elveszítjük az állásunkat, a gyerek túlterhelt az iskolában, reggel kiborul a kávé, odaég a pirítós és még az idő is nyomasztó. Hogy legyünk akkor pozitívak?

Jogos a kérdés, de van rá jó válaszom. Először arról írok, hogy miért jó, ha pozitívak tudunk maradni, és azután arról, hogy hogyan tudjuk fokról-fokra, lépésről-lépésre beépíteni ezt az új szemléletet az életünkbe.

Ha pozitívak vagyunk, az nem azt jelenti, hogy elrugaszkodunk a valóságtól és nem veszünk tudomást arról, ami nekünk nem jó. Ha ezt tennénk, elefántcsont-toronyba vonulnánk, elszigetelődnénk, és nem lennének érvényes reakcióink a minket körülvevő dolgokra. A pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy a figyelmünket pozitív dolgok felé fordítjuk - amennyire a körülmények engedik.

Nyilván nem arról van szó, hogy egy szomorú helyzetben nekiálljunk viccelődni és pl. egy gyászolónak azt mondjuk: legyél pozitív, nézd, milyen szépen süt ma a nap! A pozitív szemléletmód az arányokban tükröződik. Abban, hogy mennyi időt és figyelmet szentelünk alapvetően pozitív dolgoknak és mennyit negatív töltésűeknek. Ha többször fordulunk a jó dolgok felé, jobban fogjuk érezni magunkat, és ez ki fog hatni a környezetünkre is.

Mit jelent a pozitív és mit a negatív töltés? Egyszerű kérdésnek tűnik, mégis jó tisztázni. A legjobban onnan fogjuk tudni, hogy valami melyik pólushoz áll közelebb, hogy megvizsgáljuk azt az érzést, amit kivált belőlünk. Sokan azt hiszik, nem hat rájuk a rengeteg rossz hír, gyilkosos film és konfliktusoktól hemzsegő teleregény, ami a világból ömlik rájuk. Én ezzel nem értek egyet, sőt.

Kezdjük el figyelni a saját hangulatunkat, lelkiállapotunkat, és végezzünk el egy egyszerű tesztet: hogyan értékeljük a saját lelkiállapotunkat hírolvasás/nézés előtt egy 1-10-es skálán, ahol az 1-es a nagyon rosszkedvű és a 10-es a nagyon jókedvű állapotot jelöli? Aztán nézzük meg, hogy 5-10 negatív töltésű hír elolvasása/megnézése után ez az érték hogyan alakul. Általában ehhez a hangulatváltozáshoz egyéb dolgok is társulnak: megváltozik az észlelésünk is. Borúsabbnak látjuk az időjárást, kicsit sötétebbnek a szobát, ahol ülünk, kicsit kevésbé hisszük el, hogy sikerülni fog, amibe belefogtunk és így tovább.

Az első lépés tehát, amit mindenki megtehet azért, hogy pozitívabban szemlélhesse a világot, az az, hogy tudatosan korlátozza azokat a negatív hatásokat, amelyeknek ki vagyunk téve, és amelyekre közvetlen ráhatásunk van. Például elhatározzuk, hogy nem olvasunk olyan oldalakat, ahol csak rémhírek vannak. Vagy letiltjuk a facebookon azokat az ismerőseinket, akik negatív tartalmakat osztanak meg, esetleg folyton csak panaszkodnak és kritizálnak másokat. Ne nézzünk olyasmit a tévében, amiben erőszak van. Az eredmény látványos lesz – már 2-3 hét után érezhető lesz egyfajta felszabadultság, könnyedség.

Ezután folytassuk a gyomlálást a közvetlen környezetünkben. Ha van olyan szomszéd, kolléga, aki hasonlóan mérgezően hat ránk, nem muszáj végighallgatni – udvariasan, de határozottan hárítsuk el a vele való kommunikációt, legalábbis azt a részét, amely a negatív tudattartalmakat közvetíti. Ha nem feltétlenül szükséges, ne abban a boltban vásároljunk, ahol undokak az eladók, hanem menjünk barátságos helyre. Ha negatív események részesei leszünk, ne elemezzük napokig, hiszen az csak konzerválja a hatást, amit tett ránk. Éljük át, éljük meg és próbáljunk minél hamarabb tovább lépni. Családtagjainkat is ösztönözhetjük arra, hogy próbáljanak pozitívan fogalmazni.

Következő lépésként fokozatosan fordítsuk a figyelmünket a jó dolgok felé. Mit jelent ez? Élesítsük ki a figyelmünket a jó dolgokra. Először azokra a dolgokra, amik egyébként is jó érzéseket okoznak, mert ezeken a legegyszerűbb gyakorolni. Biztosan mindenki érezte már azt a hálát, amikor valami nagyon szép dolgot érzékelt – egy szép naplementét, egy gyönyörű embert, egy mély beszélgetést, egy fantasztikus filmet, egy hátborzongatóan izgalmas zenét, egy jó könyvet vagy egy különlegesen finom ételt. Tudatosítsuk magunkban, hogy ez milyen gyakran fordul elő és igyekezzünk gyakoribbá tenni. Keressük mindazt, ami örömöt okoz anélkül, hogy ártanánk másoknak. Vegyük észre, hogy ezek a helyzetek energiával töltenek fel minket, míg a negatív dolgok érezhetően elszívják az életenergiánkat.

 

Ha ezt az érzést spontán fel tudjuk idézni magunkban más dolgok kapcsán is, az a jó irány. Mert amiben rossz dolog van, többnyire jó dolog is van, és a cél az, hogy ezt a jót ki tudjuk bontani a magunk számára. Az a szerencse, hogy ahogy a negatív gondolatok egy lefelé vivő spirálban működnek és egyre több negatív érzést és gondolatot szülnek, úgy a pozitív gondolatok is egy idő után további pozitív gondolatokat generálnak, így szinte automatikussá válik, hogy a dolgok napos oldalát vesszük észre.

És vajon mi a jó ebben a tudati átállásban hosszú távon? Rengeteg minden! Az életünk minőségét tudjuk megváltoztatni. Sokkal több szépséget, jóságot veszünk észre magunk körül. Nehezebb lesz kimozdítani minket bármilyen konfliktus esetén. Több energiánk lesz, s azt meg tudjuk másokkal is osztani. Oldani tudjuk a feszültséget magunk körül. És ami a legfontosabb: elkezdjük igazán megbecsülni és szeretni saját magunkat is.

A coaching-üléseken és az önismereti és egyéb tréningeken is arra törekszem, hogy ezt a minél pozitívabb életszemléletet meg tudd valósítani és így egyre boldogabban éld az életed. Addig is, amíg el nem jössz egy ilyenre, gyakorolj!