A shadow-coaching szó szerint árnyék-coachingot jelent, és bizonyos értelemben az is. Ilyenkor a coach árnyékban – vagyis háttérben – marad, és csak megfigyelőként vesz részt azokban a helyzetekben, amikor az ügyfél (aki többnyire felső- vagy középvezetői pozícióban dolgozik) a munkáját végzi.

Célja, hogy az ügyfél pártatlan, külső szemtől kapjon visszajelzést a kommunikációjára, a vezetői kompetenciáira, a napi működésére. Ennél az izgalmas módszernél a megfigyelési szakaszban a coach teljesen passzív, szinte láthatatlan, az észrevételek megosztásakor is inkább a másik félé a főszerep.

De nézzük, mi is az az 5 dolog, amit érdemes a shadow-coachingról tudni.

1. Hogyan zajlik a shadow-coaching?

A cél az, hogy a coach árnyékként kísérve ügyfelét, jegyzeteket készítsen és visszajelezzen arról, hogy a hétköznapi működésben milyennek látta őt. Ez úgy történik, hogy akár egy (vagy két) egész napon át követi a coachee-t (az ügyfelet) mindenhová, hogy mindenféle helyzetben megfigyelje, és jobbító szándékkal minél több visszajelzést adjon neki. Sokszor egy ilyen folyamat eredménye alapján állítja össze a coach a kompetenciafejlesztési javaslatot.

2. Miről ír jegyzeteket a shadow-coaching során a coach?

A magánnyomozóval ellentétben nem arról, hogy kikkel találkozik a coachee, hanem hogy az egyes helyzeteket hogyan oldja meg, mennyire sikeres a kommunikációja, de arra is odafigyel például, hogy törődik-e magával – hagy-e időt a minőségi étkezésre, minden telefonhívást felvesz-e azonnal, vagy inkább az a fontos a számára, hogy zavartalanul koncentrálhasson egy dologra. Tárgyalási helyzetben érdekes lehet, hogy win-win helyzetre törekszik-e, ezt hogyan, milyen eszközökkel éri el, meetingen pedig sikerül-e mederben tartania a dolgokat, döntéseket hozni, jól delegálni a feladatokat és így tovább.

3. Mire kell figyelnie a coachnak shadow-coaching közben?

Leginkább az ügyfelére, arra, hogy ő hogyan van jelen az egyes helyzetekben. Másodsorban viszont fontos, hogy igyekezzen szinte teljesen láthatatlannak maradni. Ezért shadow-záskor a coach lehetőleg szürke vagy nem feltűnő színű ruhában, egyszerű outfitben jelenik meg, igyekszik nem zajt csapni, és a háttérbe húzódik, amennyire ez lehetséges.

4. Mennyire lesz reális a megfigyelés eredménye úgy, hogy az illető tudja, hogy figyelik?

A nap elején biztosan van különbség egy normál hétköznapi működés és a megfigyelt között, mivel eleinte mindenki igyekszik a jobbik arcát mutatni, ami teljesen normális jelenség – ösztönösen az ember erre érez késztetést. De hosszabb ideig – mondjuk egy teljes napon keresztül – nem tud senki végig erre is koncentrálni, előbb-utóbb visszazökken a megszokott rutinjába. (Ne felejtsük el, hogy a shadow-coaching rendszerint egy normál munkanapon zajlik, amikor az ügyfél végzi a napi munkáját.) A megfigyelés eredménye egyébként is mindenképp szubjektív lesz tekintettel arra, hogy egy szubjektum, egy másik személy figyeli meg a coachee-t. A visszajelzések akkor lesznek hasznosak a számára, ha ő és a coach hasonló értékek mentén mozognak.

5. Mitől működik a módszer?

Attól működik, hogy minden ember a viselkedésének csak egy részét végzi tudatosan, sok minden automatikusan történik – legyen az akár egy gesztus, egy jellemző mimika vagy szóhasználat. Egy jó shadow-coach ezeket jelzi vissza, tudatosítja az ügyfelében. Ezek lehetnek olyan viselkedésminták, amelyeket érdemes kiiktatni a napi működésből, lehet olyasmi, amit fejlesztendő területként tárunk fel, de persze vannak ösztönösen jól működő dolgok is – ezzel az ügyfél nagyobb önismeretre, nagyobb önreflexióra, nagyobb tudatosságra tesz szert.

Talán furcsa, de amikor coach és coachee kielemzik a shadow-coaching-napot, a coachee beszél többet. A puszta tudat, hogy shadow-folyamat zajlik, megerősíti a saját magára irányuló figyelmét, a szándékát a jobb működésre, a motivációt a haladásra – ami nélkül nincs fejlődés!

 

Szeretnéd megtudni, milyen vezető vagy?

Próbáld ki a shadow-coachingot – és persze: FREE YOUR MIND!